torsdag 5 december 2013

Jordbävning

Jag ska prata om jorbävningar idag. Hur jordbävnigar går till är så att det är enorma krafter i en rörelse när två plattor trycks mot varandra. Man kan säga att det var två plattor som var ihop och sedan gifte sig och satt ihop och hade det bra. Men sedan så började dom bråka med varann och då bestämde dom sig att dem skulle skilja sig och plattorna åker ifrån varann <-- --> och då skakar hela marken, för att plattorna är jättestora.

Och när dem plattorna rör sig så skakar marken till och allt förstörs och det är just det att folk dör och blir mosade av höghus och sånt som kan ramla i en kraftig jordbävning. Så där har vi orsakerna till varför jordbävningar kan vara så farliga. Typ en orsak som hänt 2013 är i fillpinerna där det vart en jordbävning som slog ner hus och byggnader. Det var många som omkom och väldigt många som skadades då. Sen efter jorbäningar brukar det se trasigt ut och allt är ner rasat och sånt.  här nere har vi två bilder på hur det kan se ut i jordbävningar. Jordbävningar är det som förstör landet och människor.
 Om det skulle hända såna här saker typ som en jordbävning eller en tsunami så har i-länder bättre skydd än u-länder. I-länder betyder att det är rikare länder och  U-länder är fattiga länder. Och det betyder att I-länder har mer skydd om det skulle komma några såna orsaker för då så har vi bättre sjukvård och bättre byggnader som alltså att det inte är lika många som avlider av orsakerna i I-länder. Medan U-länder har det svårare och mindre skydd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar